niedziela, 22 grudnia 2013
Co zrobić by gałązki jodłowe były długo świeżemi, Skarbnica wiedzy, 1936

Co zrobić by gałązki jodłowe były świeżemi, Skarbnica wiedzy, 1936

20:23, staraprasa , Przepisy
Link Komentarze (2) »
środa, 18 grudnia 2013
Przepis na strucle z makiem, Dom i Rodzina, 1912

Mąka pszenna na ciasto drożdżowe powinna być najlepszego gatunku...

18:58, staraprasa , Przepisy
Link Komentarze (2) »
sobota, 27 lipca 2013
Orzeźwiający napój piwny, przepis ze starej Kuchni Polskiej

Orzeźwiający napój piwny, przepis ze starej Kuchni Polskiej

22:30, staraprasa , Przepisy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 09 kwietnia 2013
Wyborna baba upieczona!

Babka upieczona wg przepisu z lat trzydziestych.

Czytelnik starej prasy, Pan Bartosz Zacharski,  postanowił wypróbować przepis z lat trzydziestych na babkę piaskową godzinę ucieraną. Gratulujemy udanego i podobno smakowitego wypieku! Powyżej zdjęcie babki Pana Bartka.  I jeszcze raz oryginalna receptura :

"Wyborna babka piaskowa. Zmieszać razem 1 funt cukru i 1 f. kartoflanej mąki, uwiercić na śmietanę 1 funt niesolonego masła i sypać po łyżce powyższej mieszaniny oraz po jednem żółtku aż do 8-9 żółtek. Trzeć to trzy kwadranse, poczem dodać ubitej z 8 białek piany i trzeć 10 minut, zawsze w jedna stronę, poczem dodać proszek cytrynowy i trzeć jeszcze pięć minut (razem godzinę). Formę, jeśli gliniana, wysmarować masłem i wysypać mąką lub tartą bułeczką- jeśli blaszana, to wyłożyć wysmarowanym masłem, białym papierem. Piec musi być gorący, babka niech siedzi godzinę nieruszana. (Kto chce może do ciasta dodać dla smaku trochę wanilji i cytrynowej (świeżej) skórki, małą garstkę grubo siekanych migdałów, cykaty i rodzynków sułtańskich.)"

10:38, staraprasa , Przepisy
Link Komentarze (1) »
wtorek, 26 marca 2013
Babka świąteczna, ekspresowa ;) Przewodnik Katolicki, 1933

Przepis na wyborną babkę piaskową.

Cykata, cykada, (z włoskiego succada), tak nazywano w kuchni polskiej osmażane w miodzie lub cukrze skórki cytrynowe lub melonowe, używane do pierników lub ciast wielkanocnych, bądź wewnątrz tychże, bądź na ich powierzchni. W „Compendium medicum" z r. 1767, zaleca autor „do pierników toruńskich nakłaść cykady krajanej albo skórek cytrynowych". Marcin Sennik w zielniku swoim z r. 1568 pisze: „Niewiasta przed rodzeniem ma być posilona dobremi trunkami, konfekty miodunczanemi, cytrynaty", (lud też dotąd położnicom daje do picia wódkę). W r. 1643 sejm naznaczył cła między innemi na zagraniczne „cukaty, słodkie rzeczy w cukier wprawione" Vol. leg., IV, f. 81). Zygmunt Gloger, Encyklopedja staropolska, 1900

19:31, staraprasa , Przepisy
Link Komentarze (2) »
niedziela, 10 lipca 2011
Marchwianka , Przyjaciółka, 14 lipca 1968

Przepis na marchwiankę.

Tagi: dziecko
21:05, staraprasa , Przepisy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 04 kwietnia 2011
Śląski szałot, Przyjaciółka, 8 czerwca 1969

Przepis na śląski szałot ze śledziem.

Tagi: Śląsk
19:12, staraprasa , Przepisy
Link Komentarze (1) »
wtorek, 21 grudnia 2010
Barszcz wigilijny z uszkami, Nowy Kurjer, 24 grudnia 1930

Barszcz wigilijny z uszkami

Tagi: barszcz
11:48, staraprasa , Przepisy
Link Dodaj komentarz »